Inleiding

Inleiding


Leren:

Voor de één lijkt het zo gemakkelijk en de ander moet er meer moeite voor doen. Iedereen heeft te maken met leren.

Daarom is deze cursus Ik Leer Leren ontwikkeld. Dit werkboek helpt je om makkelijker te leren leren. Want je kunt het leren, ook al klinkt dat gek. Leren is niet alleen maar oefenen van de lesstof, maar zoveel meer.

Je zou kunnen zeggen dat leren leren een soort route is. In deze cursus neem ik je mee op die route en kom je langs vele onderwerpen die te maken hebben met makkelijk leren leren. In deze cursus worden weetjes, uitleg en tips afgewisseld met oefeningen en testen die je kunt invullen zodat je aan het eind van de route precies weet wat je kunt doen om te leren leren en hoe jij dit het gemakkelijkst.

Deze cursus is speciaal ontwikkeld voor de Ik Leer Leren training, die je samen met andere kinderen of alleen met je Ik Leer Leren trainer kunt volgen.

Wanneer je de route in dit werkboek samen met anderen doorloopt, zal je merken dat je ook van hen nog veel kunt leren.


De training bestaat uit vijf onderdelen, ieder met een eigen onderwerp dat met leren te maken heeft. Tijdens de training leer je onder meer hoe je jezelf rustig kunt maken en wat je kunt doen als het leren even niet wil. Je leert over concentratie, over hoe je op de beste manier huiswerk kunt maken, tips die je kunnen helpen om je agenda in te vullen, welke manieren van leren er zijn en hoe jij het gemakkelijkst kan leren.

Wellicht is het ene onderwerp een makkie voor je en heb je met het andere onderwerp wat meer moeite. Het zal fijn zijn te ontdekken wat je al weet en hoe het leen voor jou gemakklijker kan. Het is de bedoeling dat je door deze cursus het volgende leert:

--> Manieren van leren die het leren makkelijker maken.

--> Over leerstijlen en leer strategieën.

--> Hoe kan je leren omgaan met faalangst.

--> Hoe zit het met het willen leren.

--> Leren om alles in de goede volgorde en op tijd te doen.

--> Onderzoeken waarom het soms niet lukt om iets te leren terwijl je het wel wilt leren.

--> Hoe je kan omgaan met concentratie problemen.

--> Weten wat je al goed kan en wat je nog mag bijleren en hoe je dat doet.

--> Leren van elkaar.


Je kunt deze cursus alleen gebruiken of samen met je ouders. Als je alleen werkt, doe dan rustig aan. Bekijk welk onderwerp nuttig voor je is en werk stap voor stap. Neem in ieder geval een paar dagen de tijd voor je naar een volgend onderwerp in deze cursus gaat.

Deze cursus is in de eerste plaats bedoeld voor kinderen vanaf 10 jaar, maar ook begeleiders en leerkrachten zullen er veel aan kunnen hebben. Bovendien is het fijn als je samen met een volwassene kan overleggen en indien nodig vragen kan stellen.

Ik wens je een fijne route toe, waarin je de hobbels en bobbels die je op je leerweg tegenkomt, met steeds gemakkelijker stappen kunt leren nemen.

Ik hoop dat deze cursus je daarin op eenleuke manier kan ondersteunen.


Burgum, Tea Adema

Dénia, Anna van Dooren

Wat wij in het leven het meest nodig hebben, is iemand die ons er toe brengt te doen waartoe wij in staat zijn.

- Ralph Waldo Emerson

Complete and Continue  
Discussion

0 comments